Ο Ιώβ στην έσχατη ένδειά του ευλογούσε το Θεό

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

        Ο Ιώβ μέσα στην έσχατη ένδειά του ευλογούσε το Θεό. Δεν έχει να κάνει ο Θεός με τα βάσανά σου, του έλεγαν οι φίλοι του. Φταίς και τα παθαίνεις. Η γυναίκα του τον προέτρεπε να βλαστημήσει το Θεό και να πεθάνει. Μα ο  Ιώβ ευλογούσε το Θεό: Γυμνός ήρθα και γυμνός θα φύγω. Να  ΄ναι ευλογημένο το όνομα του Θεού.
        Ο φτωχός κόσμος υποφέρει σαν τον Ιώβ και σαν το Χριστό. Η οικονομική προπαγάνδα χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους για να τον λυγίσει. Χρησιμοποιεί την τηλεόραση και τον τύπο για να πείσουν τον κόσμο ότι το χρέος δεν είναι απεχθές ,ότι  οι έξωθεν δεσμευμένοι πολιτικοί που έφεραν τη χώρα σ΄ αυτήν την κατάσταση δεν θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Ο Χριστός ήρθε να μαρτυρήσει υπέρ της  αλήθειας. Ο θάνατός Του  αποκαλύπτει την υποκρισία των διωκτών. Ο Χριστός σε τι έφταιξε και τον σταύρωσαν;
       Χθες συναντώ το Νίκο. Του ζητώ να θυμηθεί ένα λόγο απ΄  τον πατέρα του. Είναι καλό να έχεις κάτι να θυμάσαι απ΄ τον πατέρα σου και τη μάνα σου , ένα λόγο, μια φράση, ακόμα και μια λέξη. Τους χαίρομαι αυτούς που  θυμούνται τους πατέρες τους.
         Όλα είναι χαμένα. Αυτό θυμάται ο Νίκος απ΄ τον πατέρα του. Όλα είναι χαμένα είναι η κεντρική ιδέα του Εκκλησιαστή, που αρχίζει με το γνωστό ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης.
         Το βράδυ βλέπω στον ύπνο μου ότι είμαι γυμνός σαν τον Ιώβ. Ο Ιώβ βίωσε την απόλυτη ένδεια. Γυμνός ήρθα και γυμνός θα φύγω. Να  ΄ναι ευλογημένο το Όνομα του Θεού. Η γύμνια του Ιώβ είναι η αθώα γύμνια την οποία μακάρισε ο Κύριος μαζί με το κλάμα και το  πένθος. Μακάριοι οι φτωχοί, μακάριοι ο κλαίοντες, μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην ότι αυτοί χορτασθήσονται.
         Το πρωί  ανοίγω το Ευαγγέλιο και διαβάζω για την Χαναναία.  Κράζει πίσω απ΄  τον Ιησού, για την άρρωστη κόρη της, Ελέησόν με Κύριε, Υιέ Δαβίδ…Κύριε, βοήθει μοι..Ο Ιησούς  θεραπεύει την κόρη της. Ω γύναι μεγάλη σου η πίστις, γεννηθήτω ως σοι θέλεις.
         Όλα είναι χαμένα, αλλά  όσο έχουμε την πίστη τίποτε δεν χάθηκε:
 Ο εξωτερικός κόσμος υπακούει στις εσωτερικές δυνάμεις της ψυχής…Ένα ανθρωπιστικό πολιτικό σύστημα δεν είναι παρά η συνέπεια της εσωτερικής απελευθέρωσης της ψυχής.(Μιχαήλ Μιχάηλωφ, Η μυστική εμπειρία στην κατάσταση ανελευθερίας).
        Ο φτωχός κόσμος υποφέρει σαν τον Ιώβ και σαν το Χριστό από την καταδυνάστευση της ξενικής κατοχής στη χώρα μας. Ο λαός μας έχει ιώβεια υπομονή. Η ψυχή του είναι πιο δυνατή από τους διώκτες του.

ΠΗΓΗ

Advertisements